מרכז תרפיות

מרכז התרפיות להורות ומשפחה

הטיפולים במרכז​

טיפול באמצעות אמנות חזותית

טיפול באמצעות אומנות חזותית

איך הטיפול עובד: טיפול זה מתמקד בתהליכים יצירתיים הקשורים בעבודת כפיים ושימוש בחומרים מגוונים לשם יצירת מרחב של התבוננות פנימה אל תוך העצמי, פיתוח התובנה האישית וביסוס תחושת הערך העצמי אשר יקדמו את תהליכי הריפוי.

היכן המפגש הטיפולי מתרחש: המפגש הטיפולי מתרחש בחדר המכיל חומרי יצירה מגֻוונים על אין־סוף האפשרויות הגלומות בהם. החוויה היצירתית מתרחשת בתוך קשר טיפולי המקדם ביטוי אותנטי ופותח ערוצים הן לדיאלוג בין־אישי והן לדיאלוג בין עולמו הפנימי של המטופל לעולם סביבו.

איך מתקיים המפגש של מטפל מטופל והחלק ההבעתי: המטפל עוקב אחר עבודתו של המטופל ומאפשר למטופל להביע את רגשותיו או את מחשבותיו באמצעות אומנות ובלי צורך בהסברים. מטפל יציע למטופל לזהות את המחשבות ואת הרגשות המובעים באמצעות היצירות שיצר וכן את משמעותן. כך מתפתח תהליך שבו חוויות לא מודעות מקבלות מקום ונראוּת, והמטופל מגלה תובנות לגבי יצירתו ומפתח הבנה מעמיקה יותר בנוגע לעצמו ולדרכי ההתמודדות שלו עם רגשות ויחסים עם אנשים סביבו.

למי מתאים הטיפול הזה? הטיפול נותן מענה לקשיים של ילדים בתחומי חיים שונים בתוכם: קשיים רגשיים המתגלעים בבית הספר ובמשפחה, קשיים לימודיים כמו בעיות קשב וריכוז, קשיים חברתיים ומשברי חיים.

טיפול באמצעות אומנות חזותית

מתבגרים ובני נוער יכולים להפיק תועלת מהיצירה האישית בנוכחות מטפל שיהיה נוכח, יקשיב ויצטרף לחוויה שלהם, יסייע בהתבוננות על התהליכים שהם עוברים בגיל ההתבגרות וייתן הסברים לגבי הבריאות תופעות של חרדה, דכאון ועוד.

למבוגרים: הטיפול באמנות מתאים לאלו החווים קשיים משפחתיים, חברתיים או מקצועיים ומבקשים להבין טוב יותר את עצמם באמצעות תהליכי יצירה אישיים.
בטיפול זה, היצירה האומנותית מהדהדת את החלקים התוך נפשיים והלא מודעים, ובתהליך משותף ורגיש המטפל והמטופל נותנים לה פרשנות המובילה ומסייעת לתהליך של ריפוי.

טיפול באמצעות אומנות חזותית
טיפול באמצעות אומנות חזותית
טיפול באמצעות אומנות חזותית
טיפול במוסיקה

טיפול באמצעות מוזיקה

איך הטיפול עובד: טיפול זה מתמקד בתהליכים יצירתיים הקשורים בהאזנה למוזיקה, כתיבת שירים והלחנה אשר מסייעים בבניית מרחב טיפולי בטוח שבו יתקיים תהליכי הריפוי. הטיפול במוזיקה עושה שימוש בשפת המוזיקה והמקצב לשם קידום מצבו הנפשי של המטופל. למוזיקה יכולת להרחיב את התודעה הפנימית של המטופל, הלומד לבטא את קשייו באמצעיים מוזיקאליים ובדרך זו לתת משמעויות לאירועים שונים בחייו. המוזיקה היא כלי לביטוי בדרך של הבעה רגשית עבור אלו שנושאים על גבם טראומות מתמשכות ומתקשים לספר את סיפורם.
היכן המפגש הטיפולי מתרחש: העבודה נעשית בחדר מוזיקה עשיר בכלי נגינה ובאמצעי האזנה למוזיקה מכל הסוגים. הילדים חופשיים לבחור את החוויה המוזיקלית שהם מתחברים אליה, והמטפל מציע התבוננות פנימית לנושאים תוך־נפשיים שמעסיקים את הילד. תהליך זה מחולל שינוי רגשי חיובי.

איך מתקיים המפגש של מטפל מטופל והחלק ההבעתי: דרך הנגינה, כתיבת השירים, ההרפיה, הדמיון המודרך ועוד מגוון של אפשרויות – המטפל יודע להתאים למטופל את הדרך הנכונה לו באופן לא מילולי, וכך המטופל חווה חוויות משפיעות, עוטפות ומרפאות. המטפל מוביל את התהליך יחד עם המטופל כך שיתאפשר למטופל לעבד תכנים רגשיים בטון אישי. במסגרת קבוצתית המוזיקה תשמש גם ככלי ליצירת חיבור וזהות משותפת בקרב חברי הקבוצה.

למי מתאים הטיפול הזה? לילדים עם בעיות רגשיות או עם בעיות התנהגות, כולל הפרעות קשב וריכוז, היפראקטיביות,  התמודדויות / קשיים חברתיים או משברי חיים.

מתבגרים ובני נוער יכולים להפיק תועלת מהיצירה המוזיקאלית בנוכחות מטפל שיהיה נוכח, יקשיב ויצטרף לחוויה שלהם, יסייע בהתבוננות על התהליכים שהם עוברים בגיל ההתבגרות.

טיפול באמצעות מוסיקה

בנוסף, הטיפול מתאים למבוגרים המתמודדים עם קשיים משפחתיים, רגשיים או מקצועיים, ומבקשים להבין טוב יותר את סיבת הקשיים ולמצוא דרכי התמודדות.


המוזיקה מאפשרת ביטוי של מגוון החוויות הלא מודעות באמצעות נגינה, הלחנה ושירה ובהמשך בשיתוף עם המטפל עיבוד של החוויות שיוביל לתהליך הריפוי.
כמו כן , הטיפול יכול להתאים לבני הגיל השלישי שיפור יכולת הריכוז ומיקוד הקשב, שינוי ושיפור של תבניות חשיבה, שיקום ופיתוח שפה ותקשורת. הטיפול במוזיקה מתאים גם לסובלים מכאב כרוני ולחירשים או כבדי שמיעה, שעימם עובדים על חווית הקצב של הגוף.

טיפול באמצעות מוסיקה
טיפול באמצעות מוסיקה
טיפול באמצעות מוסיקה
טיפול ביבליותרפיה

טיפול באמצעות ביבליותרפיה

איך הטיפול עובד: הטיפול באמצעות ביבליותרפיה הוא תהליך התבוננות תוך־נפשי באמצעות כתיבה וכן קריאת סיפורים ושירים המותאמים לקהל צעיר ומציפים נושאים רגשיים בדרך יצירתית ומאפשרת. המטפל יוצר קשר בין עולמות התוכן של המטופל והטקסטים שבחר, וכך מתחוללים תהליכים של שינוי רגשי חיובי.

היכן המפגש הטיפולי מתרחש: המפגש הטיפולי מתרחש בחדר ייעודי במרכז התרפיות. דרך הטיפול משתנה ממטופל למטופל ומותאמת לו אישית. עם מבוגרים, לרוב קוראים שירה ספרותית; ואילו עם ילדים עורכים כל מיני משחקים של כתיבה. אם הילד אינו יודע לכתוב, המטפל מתמלל כל מה שעולה בראשו של המטופל, או שבאמצעות הקראת טקסטים עוצרים לאחר כל קטע ונוגעים בצורה עקיפה בדברים שמעסיקים את המטופל בעקבות ההקשבה לטקסט.

איך מתקיים המפגש של מטפל מטופל והחלק ההבעתי : הטיפול מורכב משילוב של כתיבה ושל קריאה טיפולית. למשל, בעבודה עם סיפורים או עם טקסטים קוראים זווית מסוימת, ומנסים להבין את הסיפור מאחורי היצירה. באמצעות דיבור דרך דמות מסוימת בסיפור, בבחירת שיר שמהדהד את התחושות של המטופל, בכתיבת מכתב לדמות כלשהי (אמיתית או דמיונית), בהמשך כתיבה של שורה בשיר באופן ספונטני – באמצעות כל אלה ועוד – ניתן להביע באופן מדויק רגשות ומצבים נפשיים שונים על מורכבותם וכן להגיע לרבדים עמוקים בנפש. טכניקה זו מסייעת לילד בכך שבמקום לדבר ישירות על עצמו ועל קשייו, הוא יכול להביע תכנים של פחד, של תסכול, של עצב, של קושי חברתי וכדומה באמצעות משחק ותוך כדי הזדהות עם דמויות שונות ובדיאלוג איתן.

טיפול באמצעות ביבליותרפיה​

למי מתאים הטיפול הזה? הטיפול מתאים לצעירים ולמבוגרים המתמודדים עם בעיות אישיות ואפילו נפשיות, ויש להם חיבור לעולמות הכתיבה, השירה ובעצם ליכולת להביע את עצמם באמצעות כתיבה יוצרת. למעשה, הכתיבה מעודדת אותם לבטא במילים רגשות וחרדות, ומגדילה אצלם את המוטיבציה לנסות ולהתמודד עם קונפליקט פנימי ועם מציאת פתרון. מטרתו העיקרית של כלי טיפול זה היא העלאת המודעות העצמית תוך כדי חיזוק הדימוי העצמי והרגעת קונפליקטים לא מודעים.

הטיפול באמצעות ביבליותרפיה מסייע בקידום התפתחות נורמלית, בשמירה על יציבות נפשית ובפתרון בעיות על רקע התפתחותי, משפחתי או חברתי. כמו כן הוא כלי יעיל בהתמודדות עם מצבים נפשיים פתולוגיים ובטיפול רגשי או התנהגותי (פרטני או קבוצתי) המשלב פסיכותרפיה מומלצת.

טיפול באמצעות ביבליותרפיה​
טיפול באמצעות ביבליותרפיה​
טיפול באמצעות ביבליותרפיה​
טיפול במחול ותנועה

טיפול באמצעות תנועה

איך הטיפול עובד: טיפול זה מתמקד בתהליכים יצירתיים הקשורים בתנועה גופנית ומסתייע במבע הגופני לשם יצירת מרחב שבו יקודמו תהליכי ריפוי. טיפול בתנועה ומחול עושה שימוש בשפת הגוף לשם קידום מצבו הנפשי של המטופל.

הטיפול בתנועה מאפשר עבודה ובחינה של תהליכים פנימיים אישיים ובין־אישיים. הוא מגביר את המודעות לגוף וליכולות התנועתיות ומסייע לשחרור חסימות נפשיות הבאות לידי ביטוי בגוף. הטיפול נשען על מספר עקרונות הנוגעים למבעים הגופניים של האדם, בהם ההנחה שהגוף והנפש הם שני צדדים של אותו מטבע. תנועות הילד משקפות את האישיות שלו.

היכן המפגש הטיפולי מתרחש: הטיפול משלב גם מוזיקה, אבל בשונה ממוזיקה בריקוד, המטופל גם מאזין למוזיקה. המוזיקה תורמת לטיפול בשילוב של תנועות הגוף, ותנועות הגוף נצפות ומלמדות רבות המטופל. ניתן לשלב עוד אומנויות, והדבר תלוי בהתרשמותו ובחוות דעתו של המטפל. המוקד בטיפול הוא בעצם יצירת קשר עם המטופל באמצעות התנועה. אמצעי זה חושף בעיות התנהגות, היפראקטיביות או מתחים, ולמעשה הוא גורם מסייע מרכזי בפתרון הבעיה.

איך מתקיים המפגש של מטפל מטופל והחלק ההבעתי : גופו של המטופל הוא למעשה מוקד הטיפול. אפשר להרגיש חופשיים, ניתן לחלוץ נעליים ואף להשתמש בישיבה על הרצפה. לפעמים יש שימושים גם ביוגה, בשיטות נשימה או אפילו באומנויות לחימה – כל אחת מהטכניקות הללו תלויה במטפל ובדרך המיטבית שמיועדת למטופל. התנועה מאפשרת שחרור של תכנים לא מעובדים שנחקקו בגופנו. כמו כן היא מאפשרת ביטוי ועיבוד שלהם והרחבה של המנעד הרגשי. האפשרות לפגוש את הנפש במקום הכי ראשוני שלה – בסביבה בטוחה ומכילה, בליווי עיניים טובות ומיטיבות – פותחת דלת לשינוי ולריפוי אמיתי. התנועה מסייעת לנו לקלף בזהירות וברגישות את שכבות ההגנה שבנינו עם השנים, ולראות את המציאות בבהירות.

מטופלים מופנמים ירגישו באמצעות גופם מה פירוש להיות אסרטיביים, כלומר איך להיות שונים ממה שהם במציאות. השימוש בכלי של התנועה מגלה לנו שכל דבר שמעודד תנועה עוזר לשחרר דברים בגוף. בעזרת התנועה המטופלים מוציאים את הסיפור הנסתר שלהם ואת מה שהם היו רוצים לשתף אך לא הצליחו בעזרת המילים. בכך הם לומדים ליצור אמון מחדש – בעצמם ובסביבתם.

טיפול באמצעות תנועה

למי מתאים הטיפול ? הטיפול מתאים לילדים עם בעיות רגשיות או עם בעיות התנהגות, כולל הפרעות קשב וריכוז, היפראקטיביות או אלימות סלקטיבית; הטיפול מתאים למתבגרים ולנוער, היכולים להפיק תועלת מרובה מעבודה תנועתית בתקופה שבה הגוף משתנה, או כשיש תופעות של חרדה, הפרעות אכילה, התעללות מינית ועוד.


הטיפול יכול להתאים גם למבוגרים המתקשים להביע רגשות וחוויות באופן מילולי, התנועה תאפשר ביטוי של אלו במגוון משמעויות, תגביר מודעות ותסייע בשחרור חסמים רגשיים.

ניתן להתייחס למהות התנועה, לאיכותה, להקשרה התרבותי, להיבטיה התקשורתיים; וניתן גם להתייחס לכוונות ולמניעים שמביאים לביצועה של תנועה זו או אחרת. בנוסף הטיפול בתנועה מתאים למבוגרים הסובלים מקשיים מוטוריים בתנועה ומבקשים לחזק את יכולות התנועה.

טיפול באמצעות תנועה
טיפול באמצעות תנועה
טיפול באמצעות תנועה
טיפול בעזרת בעלי חיים

טיפול בעזרת בעלי חיים

איך הטיפול עובד: בטיפול בעזרת בעלי חיים ניתן לעלות רגשות ותגובות שאינן נשפטות, להתנסות בשליטה בסיטואציות מגוונות, לא מוכרות, ולהביע אחריות, אמפתיה וחמלה כלפי האחר. בעל החיים אינו רואה את מגבלותיו של המטופל ואינו שופט אותו. הוא מקנה למטופל תחושות של קבלה, של אמון, של רגיעה ושל נחמה.

היכן המפגש הטיפולי מתרחש: הטיפול בעזרת בעלי חיים נעשה בעבודה בפינת חי, שבה יש מגוון בעלי חיים העומדים לרשות המטופלים. המטפל יוצר תהליך של התבוננות משותפת עם המטופל על עולמו האישי ועל הקשר שהוא יוצר עם בעלי החיים, ומקשר בין העולמות השונים של המטופל. התהליך מוביל לשינוי רגשי חיובי אצל הילד.

איך מתקיים המפגש של מטפל מטופל והחלק ההבעתי: הטיפול בעזרת בעלי חיים מסייע בהעלאת הביטחון העצמי של המטופל בכך שהוא נתפס בעיני החיה כמעין כול יכול. האינטראקציה עם בעלי החיים מעודדת אמפתיה, מפחיתה חרדה ומועקה ומגבירה את תחושת האמון בין המטפל למטופל במסגרת הקשר עם בעלי החיים. נוסף על כך, בטיפול קיימת תועלת בריאותית והוא יכול לשמש מעין אלטרנטיבה טיפולית למגוון מצבים רפואיים, כמו למשל בהורדת לחץ.

למי מתאים הטיפול הזה? הטיפול בעזרת בעלי חיים מתאים לאוכלוסיות בגילים שונים: לילדים, למתבגרים, למבוגרים ולקשישים. הוא מתאים לבני אדם בעלי קשיים פיזיים, רגשיים או נפשיים, והוא יכול לסייע לאנשים הסובלים מתסמונת דאון. הוא מתאים בעיקר לאוהבי חיות, אנשים שהימצאות בקרבתם של בעלי חיים גורמת להם לחייך ולהתרגש.

טיפול באמצעות בעלי חיים

הטיפול מסייע גם ביצירת קשר רגשי בין המטופל לבין בעל החיים, כך שהמטפל המלווה את התהליך יוכל לסייע למטופל בהתמודדות עם המצוקות הרגשיות או ההתנהגותיות.

טיפול בעזרת בעלי חיים יכול לתרום לשיפור במקרים של בעיות פיזיולוגיות או מחלות בעלות השלכות רגשיות; עוזר בתהליכי שיקום גופניים לאחר מחלה או ניתוח; מגביר מוטיבציה הן אצל ילדים והן אצל מבוגרים לקחת אחריות על חייהם ולהיות שותפים פעילים בטיפול בעצמם.

טיפול באמצעות בעלי חיים
טיפול באמצעות בעלי חיים
טיפול באמצעות בעלי חיים